Ακης τσελεντης

Άκης Τσελέντης: Η καλύτερη λύση είναι να γίνουν τα σπίτια προκάτ.

Μία κλασική ερώτηση σε εμάς στην Easy Green που έχουμε επιλέξει ως μοναδικό τρόπο κατασκευής τις προκατασκευασμένες κατοικίες με κυρίαρχο δομικό υλικό το ξύλο, ειναι αν οι κατοικίες που κατασκευάζουμε είναι αντισεισμικές. Η επιβεβαίωση έρχεται  ίσως απο τα πιο επίσημα χείλη αυτά του Καθηγητή Σεισμολογίας και Γεωφυσικής Δρ. Άκη Τσελέντη όπου μετά την πρόσφατη ακολουθία ισχυρών σεισμών στην περιοχή της Ελασσόνας προτείνει για την ανοικοδόμηση της περιοχής την χρήση προκατασκευασμένων κατοικιών τακτική που είχε ακολουθήσει η τότε κυβέρνηση στον ίσως καταστρεπτικότερο σεισμό της σύγχρονης Ελλάδας στην Κεφαλλονιά το 1953.

Όπως αναλυτικά ανέφερε στο παραπάνω απόσμασμα στην εκπομπή του κυρίου Αυτιά την Κυριακη 07/03/2021,  σε ερώτηση του κ. Αυτιά οτι η περιοχή πρέπει να ανακοδομηθεί σε στέρεες βάσεις ο Καθηγητής Άκης Τσελέντης αναφέρει: ” Η καλύτερη λύση είναι να γίνουν προκάτ όπως έγινε και στον σεισμό της Κεφαλλονίας το 1953, ολόκληρα χωριά έγιναν με προκάτ.” μάλιστα στην συνέχεια αναφέρει οτι έχει συζητήσει με κάποιους υπέυθυνους και αυτοί θα κάνουν αυτό που πρέπει.

Στα χωριά που αναφέρει ο Καθηγητής Τσελέντης οι ξύλινες προκατασκευασμένες κατοικίες ακόμα στέκουν παρά την συνεχιζόμενη σεισμική ακολουθία της περιοχής ανα τα χρόνια στο δυτικό κομμάτι του επονομαζόμενου ως ελληνικού τόξου που είναι και το πιο σεισμογενές.

Βεβαίως το παράδειγμα της Κεφαλλονιάς δεν είναι το μόνο. Σε διάφορους καταστρεπτικούς σεισμούς σε όλο τον κόσμο το ξύλο έχει αποδείξει την υπεροχή του στην σεισμική δράση. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ειναι στον σεισμό (9,2 Ρίχτερ) της Αλάσκας το 1964. Ξύλινη κατοικία κατασκευασμένη δίπλα σε πύργο ανελκυστήρα από ενισχυμένο μπετό στον όρμο της Αλάσκας παρέμεινε ανέπαφη ενώ ο δεύτερος κατέρρευσε. Η χρήση του ξύλου βέβαια ειναι και πολυ διαδομένη και στην Ιαπωνία μίας απο τις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου όπου  φιλοξενεί και την παλιότερη σωζόμενη ξύλινη κατασκευή στον κόσμο, τον ναό του Xόρουγι-τζι του έβδομου αιώνα.

Και οι γνώση των αρχαίων Ελλήνων για την αντισεισμικότητα του ξύλου χρήζει βεβαίως αναφοράς. Στα μινωικά ανάκτορα της Κρήτης φτιάχνονταν πάρα πολύ μεγάλες για την εποχή τους πολυώροφες – πολυεπίπεδες κατοικίες με ξύλινο σκελετό και αργολιθοδομή. Στον Παρθενώνα η στέγη του ήταν επίσης κατασκευασμένη από ξύλινες δοκούς.

Η Easy Green με την υψηλή της τεχνογνωσία στην κατασκευή προκατασκευασμένων κατοικιών μπορεί και υλοποιεί κατασκευές ικανοποιώντας τις αισθητικές απαιτήσεις του ιδιοκτήτη πάντα με γνώμονα την υψηλή ποιότητα και την ασφάλεια των κτηρίων της. Σας καλούμε να γνωρίσετε εμάς καθώς και τις κατασκευές μας για να ενημερωθείτε για την αντισεισμικότητα τους καθώς και για την ενεργειακή και αισθητική υπεροχή τους

Comments for this post are closed.