ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑ

ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Σε μια έκταση  5.725 μ² , εκτός σχεδίου στο Γαστούρι της Κέρκυρα σε απόσταση περίπου 1 χλμ από το διάσημο ανάκτορο του Αχιλλείου είχαμε την χαρά να πραγματοποιήσουμε την κατασκευή μιας πολύ ιδιαίτερης διώροφης εξοχικής κατοικίας με υπόγειο συνολικού εμβαδού 240m² .  Η ομάδα μηχανικών της εταιρείας μελέτησε την κατασκευή μιας σύγχρονης παθητικής κατοικίας δείχνοντας τον δρόμο της κατασκευής νέων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης κατοικιών (nZEB). H κατοικία σχεδιάστηκε να είναι πλήρως ενταγμένη στην αρχιτεκτονική δομή της Κέρκυρας, τηρώντας ταυτόχρονα τις βασικές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού στην τοποθέτηση και τον προσανατολισμό της. Συνδυάζοντας την αισθητική και τον βιοκλιματικό σχεδιασμό  η κατοικία μοντελοποιήθηκε με την χρήση σύγχρονων προγραμμάτων από τον σχεδιασμό ως και την κατασκευή ακολουθώντας πιστά τις αρχές του Ινστιτούτου  Passive House δημιουργώντας την κατοικία του μέλλοντος.

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ
ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ
ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ
ΣΠΙΤΙΑ NZEB

Τα παθητικά σπίτια ή σπίτια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης “nZEB”, όπως ονομάζονται πιο συχνά πλέον στην Ε.Ε., είναι τα σπίτια αυτά που χαρακτηρίζονται από μεγάλη θερμική άνεση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, διατηρούν σταθερές θερμοκρασίες σε όλους τους χώρους του σπιτιού χωρίς υγρασία, διαθέτουν καλό αερισμό και εξασφαλίζουν πραγματικά πολύ χαμηλή έως μηδενική κατανάλωση.

   Οι ιδιότητες αυτές στα παθητικά σπίτια εξασφαλίζονται από την πολύ καλή μόνωση του κελύφους και των ανοιγμάτων, την απουσία θερμογεφυρών και από ένα σύστημα εξαερισμού το οποίο προθερμαίνει ή προψύχει , ανάλογα με την εποχή, το φρέσκο αέρα που εισάγει στο σπίτι. Αυτό το επιτυγχάνει χωρίς μεγάλο κόστος εκμεταλλευόμενο τη θερμοκρασία του εξερχόμενου αέρα για να θερμάνει ή να ψύξει τον εισερχόμενο με έναν εναλλάκτη θερμότητας. Επίσης, τα σύγχρονα αυτά συστήματα ρυθμίζουν αυτόματα την υγρασία του σπιτιού αλλά και φιλτράρουν τον αέρα που εισέρχεται προσφέροντας στα παθητικά σπίτια ένα υγιεινό περιβάλλον απαλλαγμένο από ατμοσφαιρικούς ρύπους, γύρη, σκόνη και υγρασία.

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ
ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ
ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ

Στα παθητικά σπίτια τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης υπολειτουργούν λόγω της μεγάλης εξοικονόμησης ενέργειας και έτσι μπορούν να αντικατασταθούν με συστήματα μικρότερης ισχύος και κατανάλωσης εξοικονομώντας από το  αρχικό κόστος κατασκευής εγκατάστασης αλλά και το κόστος χρήσης

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ
ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ
 DESIGNPH-PHPP

Για να επιτευχθούν ολα τα παραπάνω απαιτείται ειδική μελέτη από την έναρξη του σχεδιασμού μίας παθητικής κατοικίας και θα πρέπει ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός να συνεργαστεί αρμονικά με την ενεργειακή μελέτη. Για να επιτευχθεί αυτή η ένωση μεταξύ των δύο μελετών σε πρώτο στάδιο χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο DesignPH.

Το εργαλείο “DesignPH” αναπτύχθηκε από το Passive House Institute με σκοπό την παροχή ενός τρισδιάστατου μοντέλου ικανό να παρουσιάσει και να εισάγει δεδομένα στο PHPP. Τα οφέλη του συγκεκριμένου εργαλείου είναι, ότι απλοποιεί την εισαγωγή δεδομένων στο PHPP (γεωμετρία κτιρίου, σκιάσεις, κ.λπ.) και ότι παρέχει μια αρχική ανάλυση απόδοσης του κτιρίου εντός του Sketchup. Το εργαλείο PHPP (Passive House Planning Package) είναι ένα εργαλείο υπολογισμού, το οποίο περιέχει οτιδήποτε είναι απαραίτητο ως προς το σχεδιασμό ενός λειτουργικού Παθητικού κτιρίου.

Επίσης, υπολογίζει το ενεργειακό ισοζύγιο και την ετήσια απαίτηση ενέργειας του κτιρίου με βάση τα στοιχεία που του δίνει ο χρήστης. Το PHPP περιλαμβάνει εργαλεία διαστασιολόγησης για τα παράθυρα (όσον αφορά τη βέλτιστη θερμική άνεση), τον αερισμό (όσον αφορά τη βέλτιστη ποιότητα αέρα με επαρκή υγρασία αέρα) και την τεχνολογία των κτιρίων, ενώ αντιμετωπίζει ολόκληρο το κτίριο ως μία μονάδα, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος αερισμού και άλλων μηχανικών συστημάτων. Με την χρήση των παραπάνω λογισμικών καταφέραμε να μοντελοποιήσουμε την προς κατασκευή κατοικία στην Κέρκυρα και τα αποτελέσματα που εξάγαμε μας απέδειξαν ότι το σύστημα κατασκευής Passive της Easy Green είναι το απόλυτο σύστημα προκατασκευασμένων ξύλινων κατοικιών και προσφέρει μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας. Το αποτέλεσμα της μελέτης φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ

Το διεθνές πρότυπο στο κριτήριο της απαίτησης θέρμανσης έχει όριο τις 15 kw/m²a και το προς εξέταση κτίριο μας έχει απαίτηση θέρμανσης μόνο 4,24 kw/m²a δηλαδή λιγότερο και από το 1/3. Στην απαίτηση Ψύξης και Αφύγρανσης επιτυγχάνεται σχεδόν η μισή απαίτηση του κριτηρίου 9,12 kw/m²a < 17  kw/m²a που αν συνυπολογιστούν οι ιδιαίτερες συνθήκες υγρασίας του νησιού της Κέρκυρας το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Σε όλα τα προς εξέταση κριτήρια του Παθητικού Κτιρίου η μελέτη δείχνει ότι η κατοικία στην Κέρκυρα θα είναι ορόσημο για την κατασκευή ενεργειακών κτιρίων στον Ελλαδικό χώρο.

Comments for this post are closed.