passive house
 
EIPAK_MEMBER_BADGETipha_member_short
Τα παθητικά σπίτια ή σπίτια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης "NeZEB", όπως ονομάζονται πιο συχνά πλέον στην Ε.Ε., είναι τα σπίτια αυτά που χαρακτηρίζονται από μεγάλη θερμική άνεση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, διατηρούν σταθερές θερμοκρασίες σε όλους τους χώρους του σπιτιού χωρίς υγρασία, διαθέτουν καλό αερισμό και εξασφαλίζουν πραγματικά πολύ χαμηλή έως μηδενική κατανάλωση.
   Οι ιδιότητες αυτές στα παθητικά σπίτια εξασφαλίζονται από την πολύ καλή μόνωση του κελύφους και των ανοιγμάτων, την απουσία θερμογεφυρών και από ένα σύστημα εξαερισμού το οποίο προθερμαίνει ή προψύχει , ανάλογα με την εποχή, το φρέσκο αέρα που εισάγει στο σπίτι. Αυτό το επιτυγχάνει χωρίς μεγάλο κόστος εκμεταλλευόμενο τη θερμοκρασία του εξερχόμενου αέρα για να θερμάνει ή να ψύξει τον εισερχόμενο με έναν εναλλάκτη θερμότητας. Επίσης, τα σύγχρονα αυτά συστήματα ρυθμίζουν αυτόματα την υγρασία του σπιτιού αλλά και φιλτράρουν τον αέρα που εισέρχεται προσφέροντας στα παθητικά σπίτια ένα υγιεινό περιβάλλον απαλλαγμένο από ατμοσφαιρικούς ρύπους, γύρη, σκόνη και υγρασία.
    Στα παθητικά σπίτια τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης υπολειτουργούν λόγω της μεγάλης εξοικονόμησης ενέργειας και έτσι μπορούν να αντικατασταθούν με συστήματα μικρότερης ισχύος και κατανάλωσης εξοικονομώντας από το  αρχικό κόστος κατασκευής εγκατάστασης αλλά και το κόστος χρήσης.
Η Easy Green πάντα πρωτοπόρος αξιοποιώντας τις γνώσεις και την πείρα των στελεχών στις ενεργειακές τεχνολογίες κατασκεύασε τον Δεκέμβριο του 2014 το  πρώτο προκατασκευασμένο παθητικό σπίτι στην Ελλάδα.Η Easy Green είναι μέλος του iPHA (International Passive House Association) και τουΕΙΠΑΚ (Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικών Κτηρίων).

προυποθέσεις

 Οι προϋποθέσεις που έχει ορίσει το Ινστιτούτο Παθητικών Σπιτιών PHI για να χαρακτηριστεί ένα σπίτι παθητικό είναι :
 
  1. Ενεργειακή κατανάλωση για θέρμανση <=15 kWh/(m2a) ή μέγιστο θερμικό φορτίο κτηρίου <=10 W/m2 .
  2. Ενεργειακή κατανάλωση για ψύξη <=15 kWh/(m2a).
  3. Ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας για όλες τις χρήσεις <=120 kWh/(m2a).
  4. Αεροστεγανότητα κτηρίου <=0,6m3/h

εξοπλισμός

 Τα παθητικά σπίτια PASSIVE της Easy Green  μπορούν να εξοπλιστούν* με :
*Οι επιλεγμένες διατομές των οικοδομικών στοιχείων και ο εξοπλισμός είναι ενδεικτικός για κατοικία με συνθήκες όμοιες της ευρύτερης περιοχής της Αττικής. Η τελική  επιλογή των κατάλληλων διατομών και ο εξοπλισμός είναι δυνατόν να αλλάξει ανά περιοχή ανάλογα με τα αποτελέσματα της μελέτης Παθητικών Σπιτιών (PHPP).
PASSIVE WALL
 
Εξωτερικό τοιχίο τεχνολογίας PASSIVE υψηλής θερμομόνωσης 365χιλ. με συντελεστή θερμοπερατότητας U = 0,11 W/m2k.
ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΚΟΥΦΩΜΑ ΤΡΙΠΛΟ ΤΖΑΜΙ
 
Συνθετικά κουφώματα με τριπλά τζάμια με φιλμ χαμηλής εκπομπής (Low-e ), αέριο αργκόν στο κενό και συντελεστή θερμοπερατότητας Ug  0,7 W/m2k.
PASSIVE ROOF
 
 Στέγη τεχνολογίας PASSIVE με υψηλή θερμομόνωση με συντελεστή θερμοπερατότητας U = 0,13 W/m2k.

 

 

Κλιματιστικό 9000 Btu ενεργειακής κλάσης Α+++ για ψύξη και θέρμανση ολόκληρης της κατοικίας

 

ventilation
 
 Σύστημα εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας >80%
ΔΟΧΕΙΟ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ
 
Δοχείο αδράνειας 200 lit σε συνδυασμό με την αντλία θερμότητας και με συστοιχία επιλεκτικών συλλεκτών 8,00 μ² για μεγαλύτερη οικονομία στη θέρμανση με ηλιακή υποβοήθηση  και στο ζεστό νερό χρήσης ακόμα και τις πιο συννεφιασμένες ημέρες.

κόστος κατασκευής

Η τελική κοστολόγηση για τα παθητικά σπίτια προκύπτει αφού έχουν μελετηθεί τα δεδομένα της κατασκευής τους και με βάση το αποτέλεσμα της παθητικής μελέτης σύμφωνα με το πρόγραμμα PHPP.   Ενδεικτικά το κόστος ενός παθητικού άνω των 100μ2 κατασκευασμένο με την τεχνολογία  PASSIVE της Easy Green είναι κατά 20% μικρότερο από το κόστος των συμβατικών ενεργοβόρων κατοικιών ανάλογα με το σχεδιασμό του.

 

passibe house GreeceΗ πρώτη προκατασκευασμένη παθητική κατοικία στην Ελλάδα κατασκευάστηκε το 2014 στο Πόρτο Ράφτη Αττικής από την Easy Green

πλεονεκτήματα

  • Τα παθητικά σπίτια της Easy Green εξοικονομούν έως 75%  περισσότερη ενέργεια από μια κατοικία κλάσης Β που είναι σύμφωνη με τον ΚΕΝΑΚ 2010 , και έως και 90% από μια κατοικία που είχε κτιστεί με το παλιό κανονισμό θερμομόνωσης 1979.
  • Η υψηλή θερμομόνωση, η απουσία θερμογεφυρών και η μέγιστη αεροστεγανότητα προστατεύουν τα παθητικά σπίτια από την υγρασία και τις μεταβολές θερμοκρασίας και  δίνουν στην κατασκευή απεριόριστο χρόνο ζωής μηδενίζοντας την ανάγκη συντήρησης.
  •  Υψηλή θερμική άνεση δηλαδή η αίσθηση που δημιουργείται όταν υπάρχει σταθερή θερμοκρασία και υγρασία σε όλο το σπίτι και όταν ο αέρας του σπιτιού αλλά και όλα τα στοιχεία κατασκευής, δάπεδο, τοίχοι, παράθυρα κλπ έχουν την ίδια σταθερή θερμοκρασία. 
  • Το μεγάλο όφελος όμως από την κατασκευή ενός παθητικού σπιτιού είναι ο συνεχής και εξαιρετικός αερισμός με φρέσκο καθαρό αέρα και η σταθερή υγρασία και θερμοκρασία που δημιουργούν ένα ευχάριστο και υγιεινό περιβάλλον διαβίωσης χωρίς σκόνη και γύρη.Για αυτό και τα παθητικά σπίτια είναι ιδανικά για παιδιά, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα αλλά και καπνιστές.