Ελάτε να σχεδιάσουμε το σπίτι σας σύμφωνα με τις επιθυμίες σας και τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Αποκτήστε ένα καλύτερο σπίτι για μια καλύτερη ζωή.

βιοκλιματικός σχεδιασμός

Τα πρώτα βιοκλιματικά σπίτια στην Ελλάδα κατασκευάστηκαν το 500 π.χ. Ο Σωκράτης μίλησε πρώτος για την αξία του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Συνήθιζε να ξεκινάει το μάθημα του με μια απλή ερώτηση:

«Όταν κάποιος θέλει να χτίσει ένα σπίτι, δεν πρέπει να το κάνει όσο γίνεται πιο ευχάριστο, αφού θα ζήσει μέσα σ’ αυτό και όσο πιο χρήσιμο γίνεται;  Και δεν είναι ευχάριστο ένα σπίτι που το καλοκαίρι είναι δροσερό και το χειμώνα ζεστό;  Τώρα, από την εμπειρία μας βλέπουμε ότι στα σπίτια που έχουν νότιο προσανατολισμό, οι ακτίνες του ήλιου περνούν μέσα από τις σκεπασμένες βεράντες, αλλά το καλοκαίρι η διαδρομή του ήλιου είναι ακριβώς πάνω από τα κεφάλια μας και πάνω από την οροφή, έτσι έχουμε σκιά…»

  Στα βιοκλιματικά σπίτια ο σχεδιασμός τους κυριαρχείται από τις αρχές της οικολογίας και της βιωσιμότητας. Ο όρος «βιοκλιματικός σχεδιασμός» σημαίνει σχέδιο το οποίο στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Ο σκοπός της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής είναι η δημιουργία κτηρίων που έχουν σχεδιαστεί έτσι να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, χωρίς να προκαλέσουν περιβαλλοντική ζημία.

Σχεδιάζοντας μαζί μας την κατοικία σας έχετε τη δυνατότητα να δείτε πώς θα είναι ολοκληρωμένη με την τεχνολογία του video animation.

Βίντεο με βιοκλιματικά σπίτια συγκροτήματος ενοικιαζόμενων κατοικιών στη Λήμνο.

aeraismos

Τα βιοκλιματικά σπίτια έχουν 3 βασικά στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού, αυτά είναι η επιλογή της κατάλληλης τοποθεσίας, ο σωστός προσανατολισμός του κτηρίου και τα παθητικά συστήματα.Στα βιοκλιματικά σπίτια τα παθητικά συστήματα, που λειτουργούν χωρίς μηχανολογικά εξαρτήματα ή πρόσθετη παροχή ενέργειας και με φυσικό τρόπο ζεσταίνουν και ψύχουν το κτήριο, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  • Παθητικά ηλιακά συστήματα θέρμανσης
  • Παθητικές τεχνικές φυσικού δροσισμού
  • Συστήματα και τεχνικές φυσικού φωτισμού και σκίασης.

η τοποθεσία

Ο σωστός σχεδιασμός του χώρου και η αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας κατά τη χειμερινή περίοδο και η προστασία του κτιρίου από υπερθέρμανση κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Η κατάλληλη τοποθεσία για την κατασκευή κτιρίου εξαρτάται από το μικροκλίμα της περιοχής, την κατεύθυνση των ανέμων, την παρουσία δέντρων ή άλλων χαρακτηριστικών του τοπίου.

xeimerini 1

therini 1

ο προσανατολισμός

Στη Μεσόγειο το καλοκαίρι, κατά το απόγευμα, ο ήλιος είναι ακόμα ζεστός. Η δυτική πλευρά στα βιοκλιματικα σπιτια μπορεί να γίνει με μικρά ανοίγματα, ή να είναι τυφλή ή να προστατεύονται με κατάλληλα σκίαση (φυλλοβόλα δέντρα, τέντες, φράκτες φυτών, κλπ). Η επιλογή των φυτικών ειδών, το μέγεθος κατά τη λήξη, ο τρόπος κλαδέματος και η ακριβής συνεδρίαση του ηλιακού φωτός τροχιάς είναι σημαντική για την αποτελεσματική προστασία.
Μπορεί επίσης να σχεδιαστεί μια διάταξη αειθαλούς βλάστησης, με προτίμηση σε δέντρα με πυκνό φύλλωμα σε συνδυασμό με φυλλοβόλα δένδρα, προκειμένου να κατευθύνει τους ανέμους του χειμώνα έξω από το κτίριο, επιτυγχάνοντας παράλληλα την ψύξη το καλοκαίρι.