ΔΟΧΕΙΟ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ

Η ηλιακή ενέργεια είναι η μεγαλύτερη και πιο ισχυρή μορφή ενέργειας στη Γη. Με τη βοήθεια ενός ηλιακού συστήματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την ενέργεια για τη θέρμανση του σπιτιού σας. Η θέρμανση από τον ήλιο δε μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα αλλά μπορεί να καλύπτει από 50 έως και 80% των αναγκών μιας ενεργειακής κατοικίας. Έτσι μιλάμε για ηλιακά συστήματα υποβοήθησης θέρμανσης και όχι για αυτόνομη θέρμανση από τον ήλιο.

Υπάρχουν αρκετά παθητικά συστήματα που μας επιτρέπουν να εκμεταλλευτούμε στη θέρμανση της κατοικίας τη δωρεάν ενέργεια του ήλιου.

Θέρμανση του αέρα που κυκλοφορεί μέσω συστήματος εξαερισμού με εναλλάκτη θέρμανσης. Σε κατοικίες που έχει επιλεγεί ο εξαερισμός με εναλλάκτη θέρμανσης πχ παθητικές κατοικίες, τοποθετούμε στη σειρά μετά τον εναλλάκτη αέρος/αέρος έναν εναλλάκτη αέρα/νερού ο οποίος θερμαίνει τον αέρα μέσω ζεστού νερού που συλλέγεται σε ένα δοχείο αδράνειας με τη βοήθεια ηλιακών συλλεκτών. Η λύση αυτή δοκιμάστηκε με εκπληκτικά αποτελέσματα από την Easy Green σε παθητική κατοικία που κατασκευάστηκε το 2014. Η κατοικία για όλη την ημέρα και έως αργά το βράδυ, ακόμα και με μικρή ηλιοφάνεια διατηρεί σταθερή θερμοκρασία 22° χωρίς να χρησιμοποιεί κανένα σύστημα θέρμανσης. Μάθετε τι λένε οι ίδιοι οι χρήστες της παθητικής κατοικίας

Θέρμανση του αέρα μέσω ηλιακών αερόθερμων. Τα ηλιακά αερόθερμα είναι ηλιακοί συλλέκτες που τοποθετούνται στη στέγη ή τον τοίχο και θερμαίνουν απευθείας αέρα που τον μεταφέρουν στη συνέχεια μέσα στο σπίτι με μικρό ανεμιστήρα. Έχουν μικρό κόστος αγοράς και εγκατάστασης και μπορούν να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Υποβοήθηση συστήματος θέρμανσης με νερό. Στην περίπτωση που έχουμε επιλέξει ένα σύστημα θέρμανσης χαμηλών θερμοκρασιών όπως κάποιο είδος λέβητα ή αντλία θερμότητας που ζεσταίνει και διακινεί νερό μέσω συστήματος fan coil ή ενδοδαπέδιας μπορούμε να εκμεταλλευτούμε μέσω ενός δοχείου αδράνειας το ζεστό νερό που παίρνουμε από ηλιακούς συλλέκτες. Με τον τρόπο αυτό το σύστημα θέρμανσης δουλεύει ελάχιστα ανεβάζοντας τη θερμοκρασία όταν χρειάζεται τις νυχτερινές ώρες ή σε περιόδους συννεφιάς.